Ilmus Hõimukalender 2016 08. nov, 2015

PRESSITEADE

Soome-Ugri Toidukultuuri Selts

08.11.2015

Ilmus traditsiooniline Hõimukalender. MTÜ Fenno-Ugria Asutus on soome-ugri rahvaste tähtpäevi ja rahvakultuuri tutvustavat seinakalendrit andnud välja juba 15 aastat. 2016. aasta hõimukalender on söögi- ja köögiteemaline.

Hõimurahvaste toidukultuur, söömistavad ja kööginipid on tihedalt seotud kohaliku elu-oluga, sissejuurdunud eluviisi ja aastaaegade vahelduva rütmiga. Seda, kuivõrd sugulasrahvaste toidud ja retseptid üksteisega sarnanevad või erinevad, saab kalendri kasutaja ise otsustada. Leiate siit kaheteistkümne soome-ugri rahva tavalisema roa retseptid ning soovi korral võite neid toite ka oma kodus valmistada. Esindatud on karjalaste, hantide, liivlaste, setode, ungarlaste, komide, ingerlaste, saamide, soomlaste, udmurtide, maride ja eestlaste köök.

Kalendri koostasid Aivar ja Ljudmila Ruukel Soome-Ugri Toidukultuuri Seltsist, tähtpäevakalendri Jaak Prozes. Projekti juhtis Kadi Raudalainen, sisu toimetas Ülle Jukk. Kujundanud on Peeter Laurits, keeletoimetaja Epp Väli. Kalender on paralleelselt eesti-, vene- ja ingliskeelne, tekstid tõlkisid Alla Lashmanova ja Adam Cullen.

Kalendri esikaant ilmestab foto Kotomka külast Põhja-Udmurtiast. Tagakaane välisküljel on uurali rahvaste levikukaart ja teemakohane saatesõna. Hõimukalender 2016 on spiraalköites seinakalender suuruses A3.

Kalendri väljaandmist toetasid Eesti Kultuurkapital, Haridus- ja Teadusministeeriumi hõimurahvaste programm ja eraisikud ühisrahastusplatvormi Hooandja kaudu. Kalender jõuab mõne aja pärast raamatukauplustesse. Samuti saab seda tellida MTÜ Fenno-Ugria Asutusest ja MTÜ Soome-Ugri Toidukultuuri Seltsi kaudu.

Lisainfo:

Ljudmila Ruukel